Us volem tornar a parlar de l'estrena (divendres, 9 d'octubre) de la darrera pel•lícula d'Alejandro Amenábar. Es tracta d'una superproducció amb una posada en escena i uns actors enlluernadors.
És una pel•lícula històrica, però no podem oblidar que parlar d'Alexandria en el segle IV, i d'Hipàtia, no pot donar com a fruit un simple i típic film històric: història, llegendes, sentiments, màgia i passió s'hi creuen.
Hipàtia n'és la protagonista. Vivia a Alexandria en els anys que envoltaren la caiguda de l'Imperi romà. Ella era un membre destacat de l'Escola filosòfica d'Atenes (neoplatònica). Es dedicava a la ciència: filosofia, àlgebra, astronomia; filla del director de la Biblioteca d'Alexandria, qui la va educar i alliçonar en ciències. Es va resistir a assumir a cegues la fe cristiana (oficial i instrumentalitzada per l'Imperi) , es va negar a comprometre i lliurar la seva vida, i la seva ciència. Ni cap home, ni cap Déu, no la varen sotmetre.
Hipàtia és una heroïna virginal de la qual coneixem poques obres, poques dades biogràfiques, però se sap com i per què va ser assassinada. La seva mort (415 dC) coincideix, aproximadament, amb l'època de destrucció de la Biblioteca d'Alexandria (391 dC), però no se sap del tot si varen tenir a veure directament.
Aquest personatge llegendari (també històric, com la majoria dels personatges de llegenda) representa el paper de la sacerdotessa, la vestal, la sibil•la, la protectora de la saviesa... És una mena de valenta dona, que lluita contra l'obscurantisme de l'integrisme religiós i espera en una humanitat futura lúcida i lliure. Conflueixen en aquesta heroïna trets populars i característiques del rol atorgat a les dones sacerdotesses, magues de l'antiguitat clàssica o de la Mediterrània oriental: la dona-pont amb l'univers. És la sacerdotessa que està en contacte amb la saviesa, amb l'univers en sentit ampli.
A més, és un personatge reivindicat i fet bandera pel moviment feminista, ja que representaria una dona lliure, no sotmesa pel rol d'esposa ni mare i dedicada de ple a la ciència.
Us recomanam que vegeu el film i, si us interessa el tema, podeu consultar, per exemple, aquests enllaços: Wikipedia (on l'entrada “Hipatia”, en castellà, conté més informació que en català) i la pàgina oficial de la pel•lícula . En l'article de la Wiki, trobareu altres enllaços interessants i referències a obres literàries (moltes novel•les i qualque peça de teatre) centrades en Hipàtia.
Catalina Bisquerra
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada